Zoekveld

Stamgroepen

Op onze school zitten de kinderen in stamgroepen. Dat wil zeggen dat de acht jaargroepen zijn vervangen door groepen met kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar.

- onderbouw  (leerjaar 1-2)

- middenbouw  (leerjaar 3-4-5)

- bovenbouw  (leerjaar 6-7-8)
 

Iedere stamgroep heeft de naam van een bloem. De bloem groeit mee naarmate het kind ouder wordt. Van kleine bloemen in de onderbouw zoals Madeliefjes en Vergeetmenietjes, tot grote bloemen in de bovenbouw zoals Papavers, Zonnebloemen en Riddersporen.
 

Waarom een stamgroep?
 

Onze belangrijkste overwegingen:

  • Binnen de stamgroep is er veel ruimte voor kinderen met beperkte capaciteiten, evenals voor kinderen met bovengemiddelde capaciteiten. Verschillen in prestatie kunnen hieraan ten grondslag liggen, maar ook het verschil in leeftijd en het verschil in sociale competenties.
  • Stamgroepen benaderen gezins- en speelsituaties. Dit zie je terug en is voelbaar binnen de (sociale) sfeer in de stamgroep.
  • De groepsleiders leren de kinderen (binnen de 3 jarige stamgroep) goed kennen en kunnen optimaal gebruik maken van hun professionele kennis en hun handelen over een langer traject bezien, ontwikkelen en evalueren.
  • Kinderen zijn in de stamgroep niet ieder jaar de slimste of de zwakste, de sterkste of de snelste!
  • In de stamgroep is het mogelijk dat kinderen die dat nodig hebben i.p.v. 3 jaar, 4 jaar over de leerstof mogen doen. Ook versnellen behoort tot de mogelijkheden.
  • In de stamgroep zien ouders,  groepsleiders, maar vooral ook de kinderen zelf hoe ze opgroeien, veranderen, leren, groter en ouder worden.
     

Ieder kind mag bij ons groeien en bloeien!